top of page
תינוק מתחת לשמיכה

למה הוא מתעורר כל כך מוקדם?

מאת גילה פרץ

 

בכי נשמע מחדר השינה של הבן שלי. אני פותחת עין אחת ובהצצה חטופה בשעון מגלה שהשעה 05:20. אוי לא, לוקח לי שתי שניות להבין שממש ברגע זה שנת הלילה שלי הסתימה ומתחילה פעילות של  יום חדש. במחשבה חטופה שעוברת בראשי אני מדמיינת את הפעם הבאה שראשי יגע בכרית ואוכל שוב לעצום את עיניי ולשקוע בשינה. לאחר שנייה אני מחליקה את רגלי לתוך נעלי הבית וקמה...

אחד מנקודות הקושי של הורות לילדים צעירים, הוא הצורך להשכים מוקדם בבוקר. ילדים קטנים מתעוררים בשעות שאנחנו כמבוגרים מזמן שכחנו כיצד הם נראים מהצד הזה של היממה. הצורך להשכים בשעת בוקר כל-כך מוקדמת מוסיפה להרגשת העייפות שהולכת ומצטברת עם השנים שלנו כהורים. כל אחד בשלב הזה מדמיין איך היה נראה היום שלו אם רק היה יכול  לישון עוד שעה אחת בבוקר ...

 

אז מדוע הוא מתעורר כל כך מוקדם בבוקר?
לאחר תשע חודשים ברחם, בהם התינוק בילה בחושך מוחלט הוא יוצא אל עולם בו ישנה חלוקה ליממות המורכבות מיום ולילה מאור וחושך. בתחילה ההתנהלות של התינוק אינה מושפעת משעות האור והחושך. השינה והעירות שלו מתחלקים על פני כל היממה במחזורים. בחודשי חייו הראשונים הוא ישן רב שעות  היממה כ 16-22 שעות, ישן, אוכל, ער, מעט מתעייף, נרדם וחוזר חלילה...

עם הזמן והסתגלות של התינוק לעולם שבחוץ, החשיפה היומית לאור ולחושך גורמת לגופו ולשעון הביולוגי שלו לסגל שעות ערות ושינה, המתאימים לשעות האור והחושך החיצוניים. מכאן שההמלצה בשלב הראשון כדי לעזור לתינוק שלנו לרכז את רב שעות השינה שלו ללילה, היא לחשוף אותו מידי יום לאור השמש ע"י יציאה מהבית לטיול קצר בחוץ  ולהרדים אותו לשנת הלילה בחשיכה כמעט מוחלטת ע"מ לעודד את הפרשת הורמון השינה המושרה בחושך גם אם הוא מלאכותי.

לאחר תהליך ההסתגלות שהתינוק עובר בחודשי חייו הראשונים לתנאי החיים שמחוץ לרחם, השעון הביולוגי שלו משפיע על סדר היום שלו.
התינוק מתעייף בשעות הערב המוקדמות וההמלצה היא להקדים ולהשכיב אותו לישון לשנת  לילה כבר בשעה  18:30 ולכל המאוחר עד השעה 20:00. באופן טבעי לאחר כ 10--12 שעות שינה, הוא מתעורר בשעות הבוקר המוקדמות מוכן ומזומן להתחיל את היום שלו.

כיום החיים בעולם המודרני מושפעים מההתפתחויות הטכנולוגיות והתפתחות של תאורה מלאכותית, המאפשרת לנו להישאר ערים גם לאחר רדת החמה ככל שנחפוץ, אנו לא מחויבים להירדם עם שקיעת החמה ולהתעורר עם עלות השחר, אבל כאן נוצר פער בין אורח החיים שלנו לסדר היום של הילד שלנו. הפער הזה גורם לנו לקושי להסתדר עם שעת ההתעוררות המוקדמת שלו. לאחר שאנו מרדימים את הילדים לשנת לילה אנחנו רוצים להספיק את מה שלא הספקנו במשך היום, להמשיך בסידורי הבית להקדיש מעט זמן לזוגיות ואולי קצת זמן לעצמנו. אנחנו ממשיכים את שעות הערות שלנו עוד כמה שעות לתוך הלילה ועם ההליכה לישון לא תמיד מובטחת לנו שנת לילה רצופה, התינוק עוד ממשיך להתעורר מספר פעמים כדי לאכול, למוצץ שנפל או מחלום שחלם ואנחנו מותשים לאחר יום של פעילות לא מצליחים לישון יותר מכמה שעות ספורות ברציפות ואז הפלא ופלא מגיעה שעת ההשכמה המוקדמת לעוד יום שכזה.הצילו!

אז מה עושים ?
האם יש דרך לשנות את שעת ההתעוררות המוקדמת של הילד שלנו? וחשוב מזה, האם בזמן שאנחנו מגדלים את ילדינו נוכל גם לשקוע לשנת לילה רצופה?

התשובה היא כן.

אבל אני דווקא רוצה להתחיל לענות מהסוף. ראשית כדי לטפל בבעיה, נשאל את עצמנו האם הילד שלנו יודע להירדם באופן עצמאי? (ואם אתם תוהים: האם גם לישון צריך ללמד את הילדים  שלנו? אז התשובה היא: כן)

למה הכוונה?  הירדמות עצמאית משמעותה - השכבת התינוק שלנו ער לחלוטין במיטתו לאחר שסימנו את טקס השינה, מבלי שנצטרך להסתייע  בגורמים חיצוניים כל שהם כמו בקבוק למשל על מנת להרדים אותו, וכשאתם יוצאים מהחדר הוא נרדם ללא התנגדות ושוקע בשינה עד הבוקר.
במידה וזה אינו המצב בביתכם, משמע שראשית עליכם לטפל בבעיה הזו ונתחיל בכך שנלמד את ילדנו להירדם לבד וללא עזרה, מה שיבטיח את שנת הלילה הרצופה שלו וכמובן גם את שלנו .

לאחר שהילד שלכם למד לישון לילה שלם מבלי להקיץ במהלכו וכך גם אתם, הגיע הזמן לטפל בשעת יקיצת הבוקר המוקדמת, שהורסת לכם לילה "מושלם" של שינה.

אז מה עושים?
כדי להאריך את שעת ההתעוררות ראשית עלינו לגייס את כל העקביות ומירב היכולת שלנו להתעקשות מול הילדים שלנו וזאת ע"מ להשיג את התוצאה הרצויה.

ראשית הקפידו על חדר מוחשך היטב גם בשעות הבוקר המוקדמות. כאשר ילדכם מתעורר גשו אליו ואמרו לו שעדין לילה וכולם ישנים ועליו לחזור לישון. החזירו אותו לישון גם אם ביום הראשון זה ידרוש מכם זמן רב.

ההתעקשות תשתלם, וההצלחה תבטיח כי ביום שלמחרת שעת ההתעוררות כבר תידחה לשעה מאוחרת יותר, כי כך מתכוון מחדש השעון הביולוגי שלו ומאפשר את המשך שנת הבוקר לשעת בוקר מאוחרת יותר .

וטיפ. אחרון ע"מ לעזור לכם במשימה דמינו שהילד שלכם התעורר בשעה שלוש לפנות בוקר (ולא בחמש) ובשעה כזו ברור, ואין מצב שתתחילו את היום, אתם תעשו הכול כדי להרדימו בשנית נהגו כך גם בשעה חמש, שש...בהצלחה! 

bottom of page