top of page
אימא מנשקת תינוק

נשיקה, חיבוק ומה שבניהם

חשיבות המגע והעיסוי להתפתחות טובה והשפעתו החיובית על שנת התינוק 

מאת גילה פרץ

אם הפיכת הסדנאות לעיסוי תינוקות לנפוצות. נשאלת השאלה מדוע חשוב המגע והעיסוי לתינוק שרק עתה נולד?
עם הגעת תינוק חדש הביתה מבית החולים, ההורה לומד להכיר את התינוק ללא שימוש בתקשורת מילולית. הוא מנסה לפענח את המסר שמעביר התינוק בעזרת הבכי ושפת גופו על מנת שיוכל לספק את צרכיו. ההורה משתמש במגע, שמהווה מסר ללא מילים, על מנת לענות לצרכים הגופניים והרגשיים של התינוק. הבנת הבכי ושפת הגוף של התינוק ושימוש במגע מאפשר העברת אינפורמציה שבה אומר ההורה לתינוק שלו אני מבין מה אתה רוצה וצריך ואני נותן לך את זה. מכאן שעיסוי מסייע להורה לתקשר בדרך בלתי אמצעית אך מלאת הבנה ואהבה, עם התינוק.  

העיסוי צריך להתחיל כבר מרגע שהתינוק נולד. מדוע?

תשעה חודשים נמצא העובר בסביבה מוגנת, הרחם. הוא נהנה מעולם "אידאלי", בו הוא לא רעב, הטמפרטורה מתאימה והוא אינו חש קור או חום. הקולות שהוא שומע הם עמומים, הוא שרוי בחושך, צף לו במי השפיר, המקנים לו תחושת ביטחון והגנה. כל תזוזה של האם, מעניקה לו חיכוך במים ותנועה (ממש כמו בשחייה בעירום) הרבה תנועה. ברחם למעשה העובר שלנו מקבל את העיסוי הראשוני שלו.
כאשר התינוק נולד הוא בן תשעה חודשים. עליו לעמוד בשינויים ובתחושות החדשות שנלוות לחויות הלידה. בתנאי הסביבה חלים שינויים קיצוניים. התינוק שיצא אל העולם הגדול, עובר לסביבה יבשה, בעלת טמפרטורה נמוכה יותר. עכשיו הוא צריך לנשום. הוא עובר מחושך לאור. הקולות מסביבו אינם עמומים יותר. הוא מרגיש את כובד גופו ומתח ברקמות עם שינוי של כל תנוחה. התינוק שלנו בוכה ומתכווץ חזרה לתנוחה העוברית. הוא מרגיש רעב או שובע. בסביבתו החדשה התינוק תלוי בנו שנשנה את תנוחתו.

התינוק שנולד הוא בעל חושים מפותחים וקשרים נפשיים וגופניים הקושרים אותו לאימו. בצאתו לאוויר העולם זקוק התינוק להמשך ישיר למצב בו היה שרוי ברחם. את זאת נוכל להעניק לו על ידי, כל סוגי המגע: חיבוקים, ערסולים, ליטופים ארוכים לאורך כל הגוף ועיסוי. זה כל מה שהתינוק שלנו זקוק על מנת שירגיש חום ואהבה. מגע הוא לא רק תענוג הוא למעשה צורך בסיסי. מה שיעזור לתינוק לפתח את אישיותו. לגלות את עצמו ואת העולם מסביבו. המגע ובמיוחד המגע העמוק, לא המרפרף, הכרחי לרווחה הגופנית והנפשית של התינוק. המגע מחזק את הביטחון העצמי. יש לו השפעה חיובית על ההתפתחות המילולית והשכלית ומביא אותו להתפתח ולהגיע לשינויים הגופניים הרצויים, על מנת להפוך להיות עצמאי ובלתי תלוי בנו כדי לנוע בסביבה.

תינוק שאך זה נולד נחשף לשלל מראות, צלילים, ריחות, טקסטורות וטעמים. כאשר התינוק נמצא בזרועות של גוף אוהב ומגונן, הדרך שלו להכיר להכיל את העולם נעשית בדרך החיובית והטובה ביותר.

לעיסוי חשיבות רבה בפיתוח וחיזוק הקשר בין האם לתינוק. הוא מבטיח שהקשר המתפתח יגיע ממקום נכון ואוהב ממקום של הענקה ואהבה ללא תנאי. צריך לדעת לקבל כל ילד כמו שהוא, לומר לו "אני אוהבת אותך כמו שאתה".
אם שמפנה זמן במשך היום כדי להעניק עיסוי לתינוקה, נותנת לו להרגיש חשוב, אהוב ובעל משמעות בחייה ובכך בונה את בטחונו העצמי וביטחונו בעולם שמסביבו. זה נותן לו כוח ותמיכה להתפתח מהמקום שבו הוא נמצא.
הכלים שמקבלת האם, כאשר היא לומדת כיצד ללטף, לגעת ולעסות את התינוק ללא חשש, מגדילה את בטחונה העצמי ונותנת לה את האפשרות לטפל בתינוק בלי פחד וחרדה, שמאפיינים את ראשית ההורות.

לעיסוי יש גם צדדים טיפוליים והוא נותן מענה לבעיות בהן האם עלולה להיתקל במשך הטיפול בתינוק.

למעשה לעיסוי השפעה על כל מערכות הגוף:
 

  • כאשר אנו מעסים את מערכת העיכול, הדבר מסייע ומגביר את הפרשת אנזימי העיכול, בכך למעשה אנו עוזרים לעיכול המזון, לחילוף חומרים טוב יותר להפחתת העצירויות, שחרור גזים ומניעת עוויתות המעיים (הקוליק). הדבר תורם לעליה טובה במשקל. ובעל חשיבות רבה בטיפול בתינוקות שנולדו פגים.

  • בעיסוי מערכת הנשימה, אנו עוזרים בהסדרת מערכת הנשימה ומגרים אותה לנשימה עמוקה על פני נשימה שטחית. העיסוי עוזר בהוצאת ליחה ונוזלים המצטברים בריאות ומהווה הקלה במקרה של הצטננות וגודש באף.  

  • העיסוי מעודד את זרימת הדם ונוזלי הלימפה על ידי זירוז יציאת דו תחמוצת הפחמן והעשרת הדם בחמצן. כאשר זרימת הדם בגוף התינוק טובה הדבר מסידו תחמוצת הפחמן והעשרת הדם בחמצן. כאשר זרימת הדם בגוף התינוק טובה הדבר מסייע בחימום הגפיים.

  • להעשרת הדם בחמצן וסילוק הפסולת מהגוף גם השפעה חיובית על חיזוק מערכת החיסון וסיוע בהתמודדות עם מחלות.

  • העיסוי מגרה את יצירת המיאלין שהוא החומר שעוטף את העצב. יצירת המיאלין חשובה להעברת תחושות מהמוח אל המערכות ההיקפיות ולהפך. לדבר חשיבות מרובה אצל פגים שהלידה המוקדמת מלווה לעתים בחוסר במיאלין בעצבים.

  • עיסוי התינוק חשוב להפעלת מערכת התנועה כלומר הפעלת השרירים. התינוק לאחר הלידה נייח לעומת תקופת ההיריון, בה התינוק התנועע עם כל תנועה של האם. גירוי השרירים מחזקת אותם ומסיעת לתינוק לצאת מתנוחת הכיווץ האופיינית. חיזוק השרירים והעלאת טונוס(מתח) השריר מסיעת לתינוק בהתפתחות לקראת השלבים הבאים בהם הוא לומד להתנועע באופן עצמאי (מהיפוך דרך זחילה, ישיבה, עמידה ועד הליכה).

  • למגע גם השפעה על המערכת ההורמונלית. ישנם מספר הורמונים המשתחררים בעקבות מגע. ההפרשה מתרחשת באם ובתינוק ובעלת השפעה על זרימת החלב בשד, כיווץ השרירים ברחם ועוד. אחד ההורמונים המשתחררים במגע הוא אנדורפין. לשחרור האנדורפינים חשיבות מרבית בשיכוך כאבים. שיכוך הכאב בעקבות שחרור האנדורפינים מגיע למוח מהר יותר מתחושת הכאב, ולכן המגע מפחית כאב ועוזר להתמודד במצבים קשים כמו כאבי גזים, עצירויות ושאר פתולוגיות אופייניות לגיל הינקות. תינוק שאינו כאוב וצרכיו מסופקים רגוע יותר וישן טוב יותר.

 

העיסוי עוזר לאם לגדל את ילדה בביטחון רב יותר, הענקה, אהבה ותמיכה, הנותנים לתינוק את נקודת הפתיחה הטובה ביותר על מנת לממש ולמצות את הפוטנציאל הטמון בו. מכאן לכל האימהות הצעירות שרק כרגע נולדתן, דעו לכן כי המגע הוא חשוב חשוב חשוב. יש להרבות להרים את התינוק על הידיים לקרבו לגופכן, לחבק, לערסל ולנשק, ולא זה לא יגרום לו להיות מפונק. הוא זקוק לך ולמגעך, אימא, כמו אוויר לנשימה.
 

bottom of page