טיפים לכניסת הילד לגן
הכניסה לגן, מעלה הרבה דילמות וחששות אצל הורים רבים.
הורים מוצאים עצמם תוהים כיצד ילדם יתרגל לישון בתנאים שונים מאלה שהיה רגיל אליהם בבית ומי יעזור לו להירדם כשיתקשה בכך, מה יהיה אם שעות העיפות שלו אינן מסונכרנות עם סדר היום בגן ושעות השינה המקובלות בו.
בכניסה לגן חובה עולה הדילמה כיצד להתמודד עם ילד שחוזר עייף הביתה בגן חובה, כאשר הוא צריך לוותר על שנת הצהרים? ומה לעשות אם הילד חוזר מהגן ולא מצליח להירדם בבית?
כדי להפיג את החששות וגם אם רק את חלקם אסקור בפניכם את האפשרויות ואתן טיפים להתנהלות נכונה במקרים השונים.
שנת בוקר:
רוב הילדים מוותרים על שנת הבוקר בסביבות גיל שנה וחודשים, יחד עם זאת חשוב לזכור שישנם ילדים שכבר לא זקוקים לשינה זו כבר מגיל שנה ולעומתם כאלו שזקוקים לה עדיין גם בגיל שנה וחצי - מה שהכי חשוב זה לראות את טובתו של הילד.
אם הילד נמצא איתכם בבית או נכנס למסגרת\נמצא עם מטפלת והגמישות מאפשרת, היענו לצרכיו.
אם הילד נמצא במסגרת כדאי לבדוק מראש עם צוות הגן כיצד להתאים את השעות לילד, מכיוון שילדים עייפים בוכים ולא משתפים פעולה עם הפעילויות בגן, כך שזו אמורה להיות מטרה משותפת של כולם.
יחד עם זאת, קחו בחשבון שפעמים רבות ילדים לומדים להתאים את עצמם עם הזמן למסגרת, מה שמאפשר בסופו של דבר התאקלמות טובה יותר.
שנת בוקר:
איך יודעים שהגיע הזמן להוריד את שנת הבוקר?
כאשר ילדכם מתקשה להירדם בשנת הבוקר או שבעקבותיה הוא מתקשה להירדם בשנת הצהריים, זה יכול להוות עבורכם ההורים, סימן לכך שהילד כבר לא זקוק לשינה זו.
עם זאת זכרו, שלעיתים כאשר לילד אין הרגלי שינה טובים והוא עדיין מתעורר פעמים רבות בלילה בגיל הזה, קשה יותר להבחין האם קושי הזה קשור לכך שילדכם לא זקוק יותר לשנת בוקר או לעייפות שהוא גורר איתו מהלילה.
שנת צהריים:
לרוב ילדים אינם זקוקים לשנת צהריים לאחר גיל 3, גם כאן חשוב לראות את צרכיו של הילד.
כאשר לילדכם יש הרגלי שינה טובים, הוא ישן ברציפות בלילה ונרדם בקלות בתחילת הלילה ולאחרונה הוא מתקשה להירדם לפני השעה 21:30 בלילה, זה בהחלט סימן לכך שהוא אינו זקוק לשנת הצהריים.
נכון, יכול להיווצר קושי גדול בהורדת שינה זו כאשר הילד בגן מכיוון שתנומת הצהריים הינה לרוב זמן המנוחה גם של צוות הגן ולכן הורים עשויים להיתקל בהתנגדות מצד הצוות.
במידה ואתם מעוניינים להוריד את שנת הצהריים, נסו ליצור קשר עם הורים נוספים בגן שמעוניינים בכך ובקשו מהגננת שתעמיד לרשות הילדים סייעת שתהיה איתם בשעה שילדים אחרים ישנים.
שימו לב!! קיצור משך שנת הצהריים אינו פותר את הבעיה ברוב המקרים!!!
איך מורידים את שנת הצהריים?
אם ישנה התנגדות מצד הגן, אני ממליצה לעשות זאת לראשונה בסוף השבוע (כן, זה אומר שגם אתם תיאלצו לוותר על מנוחת הצהריים שלכם :-)). ביום הראשון העסיקו את הילד בשעת הצהריים, שחקו איתו (אל תשכחו שהוא עייף כי לילה קודם נרדם בשעה מאוחרת). יתכן ובאותו היום הוא יתעייף בשעה מוקדמת, אל תחששו להשכיבו לישון אפילו בשש בערב באותו היום, אם אכן יש לו הרגלי שינה טובים הוא יישן גם עד 7:00 בבוקר ברציפות. במהלך היום שלמחרת, הילד כבר לא יגיע עייף לשנת הצהריים כיוון שהשלים את השעות בלילה, אי לכך יהיה קל יותר להחזיקו בצהריים ער. למחרת שעת ההשכבה כבר תתאחר ותוך יומיים-שלושה הילד יסתגל ליום של פעילות ללא שנת הצהריים.
מה עושים אם הילד נמצא בגן עד 13:00 ולא מצליח להירדם בבית?
הורים רבים משאירים את הילד בגן עד שעת הצהריים בטענה שעדיף שיישן בבית (לעיתים גם שיקול כלכלי), מניסיוני זה מהווה בעיה בחלק גדול מהמקרים כיוון שילדים לרוב כבר מאוד עייפים בשעה הזו וכשאימא\אבא באים לקחת אותם מהגן הם מאוד מתרגשים ורמת האדרנלין שלהם לא מאפשרת להם להירדם, זה עשוי להוביל לכך שהילד לא יירדם בזמן ויגיע בעייפות יתר לשעות אחר הצהריים וזה עשוי גם להקשות על שנת הלילה.
נכון, מי מכם שמתאפשר לו להוציא את הילד מהגן בצהריים לא ירצה להשאיר אותו בגן לישון אבל חשבו על ילדכם, שנת הצהריים שלהם מתפספסת, הם עייפים ועצבנים כל שעות אחר הצהריים, לעומת זאת, אם תשאירו את ילדכם בגן הוא כבר יעשה את טקס השינה עם כל הילדים והסיכוי שיירדם וישן טוב גבוה בהרבה.