top of page
דולה פוסט פארטום

אימהוּת אחרי לידה

מדוע חשוב לבקש ולקבל עזרה אחרי לידה?

מאת גילה פרץ

דולה לאחר לידה (דולה פוסט פארטום) הינו רעיון עתיק יומין שעונה היום על צורך מודרני. תפקיד הדולה המודרנית הוא למעשה לתמוך את היולדת והמשפחה בתהליך החזרה הביתה לאחר הלידה. כיום החזרה הביתה מתרחשת כבר 48 שעות לאחר הלידה, כאשר הלידה עברה ללא סיבוכים. הדולה ממלאת את התפקיד של התמיכה המשפחתית, שהיה נהוג כאשר חיי המשפחה התנהלו בשבט, והיולדת הייתה מוקפת בעזרה של נשים מבוגרות ומנוסות ממנה, על מנת להכינה לתפקידה החדש כאם.

בעידן החדש, בהרבה מהמקרים זוגות צעירים מעדיפים או נאלצים לגור במקום שונה ואף מרוחק מההורים (דרישות עבודה,יוקר מחיה וכו...) הסבתות צעירות ונמצאות עדין במעגל העבודה וקשה להן להושיט עזרה לאם הצעירה לאורך זמן, או לחלופין יתכן כי הסבתות מבוגרות וגם במקרה זה הן מתקשות בהושטת עזרה. אנו עדים לעליה במספר ההריונות מרובות עוברים שמעלות את אחוז הניתוחים וכן אחוז לידות הפגים, מצב מסובך להורים, פיזית ונפשית, המצריך תמיכה ועזרה רבה.


היום גם חלק מהמשפחות החדשות הן משפחות חד הוריות (נובע מהריון לא צפוי אצל נערות, נשים לא צעירות ולא נשואות שהחליטו להרות, נשים גרושות או בתהליכי גירושין ואף במצבי אלמנות), מה שמציב את האם במצב ראשוני קשה יותר להתמודדות בכמה מישורים כמו: ניהול משק בית לבד, עייפות יתר, מצב כלכלי וקושי רגשי, צורך לתפקד בכמה מישורים לבד (בבית בעבודה ולעתים גם בלימודים) ויש עליה בגיל האימהות שבוחרות להינשא וללדת בגיל מבוגר ובשל יותר, אך גם שונה ביכולת ההתמודדות עם הקושי הפיזי של גידול התינוק.


בימינו נהוג לעבור קורס המכין את האם (והאב) לקראת הלידה אך דבר למעשה לא מכין אותה - ואותו, לקראת השלב העיקרי שלאחר הלידה - ההורות.

האם החוזרת הביתה מבית החולים עם התינוק ומערכת צפיות, לא תמיד יודעת כיצד להתמודד עם המציאות החדשה. מציאת נקודת האיזון בחיי הזוג והמשפחה מצריכה זמן והרבה תמיכה והדרכה. הדולה, תפקידה להיות העוזרת והתומכת באם ובמשפחה (לשמש כאימא לאימא וכאימא למשפחה) בימים שלאחר הלידה וזאת על מנת לאפשר לה התחיל את תפקידה כאם בצורה טובה ביותר, תוך התחשבות ברצונה/ם של האם והאב, ובגישתה/ם אל התפקיד החדש והמורכב.

תפקידה של הדולה:

בשלב הראשון הדולה  מעניקה לאם הדרכה ראשונה בטיפול בתינוק, הדרכה זו כוללת הסבר לגבי:

  • קניית פריטים חיוניים ואף עזרה ברכישה:

  • רחצה והכנת סביבת הרחצה

  • החתלה והלבשה

  • הסבר על שמירת חום גוף

  • השכבה בזמן עיירות ובזמן שינה

  • הנקה או לחלופין הסבר לגבי הכנה והאכלה מבקבוק - סטריליזציה של הציוד

  • טיפול גופני: בטבור, ציפורניים, אדמומיות וקילופים בעור, כאבי בטן ועוד

  • הסבר לגבי הפרשות שתן וצואה

  • הסבר לגבי גיהוק ופליטות

  • מתן טיפים לגבי זיהוי הבכי ואמצעי הרגעה.

  • נתוני גדילה והתפתחות

במקביל הדולה נותנת הסבר לאם כיצד לטפל בעצמה בתקופת משכב לידה - משכב לידה מוגדר- כתקופה מהלידה ועד השבוע השישי שלאחר הלידה, בתקופה זו הגוף מתאושש משינוים שחלו בו בזמן הריון ובלידה, וחוזר למצב שלפני הלידה. לכן חשוב להקפיד על מנוחה מלאה. הסברים אלה כוללים הדרכה לגבי:

  • תזונה נכונה

  • פעילות גופנית

  • טיפול בתופעות האופייניות לאחר הלידה כמו: טחורים ,דליות ברגלים ,ירידה במשקל, כאבי שדים,נשירת שיער מוגברת, פיגמנטציה  בעור ועוד

  • טיפול באזור החתך ובאזור הפצע כאשר מדובר בהתאוששות מניתוח קיסרי.

  • מנוחה

  • המלצות לגבי חזרה לפעילות מינית

  • זיהוי מקרים חריגים המצריכים פניה לעזרה מקצועית.

 
הדולה גם מעניקה לאם תמיכה נפשית ומאפשרת לה להביעה את הרגשות המציפים אותה לאחר הלידה לספר את סיפור הלידה, ויכולה לעזור בזיהוי של דיכאון לאחר לידה ומידת חומרתו. הדולה גם עוזרת בשמירה על התינוק או בהכנת ארוחה קלה כמו מרק, סלט או פשטידה על מנת לאפשר לאם להתאושש ולאגור כוחות לקראת הטיפול בתינוק.

לעזרה שמעניקה הדולה חשיבות רבה בתהליך ההתקשרות בין האם לתינוק ולמשפחה כולה.תינוק נולד עם צורך בטיפול ובקרבה על מנת לשרוד.כאשר צרכיו של התינוק נענים הוא גדל בביטחון ומתפתח כראוי .תינוק שאינו זוכה לקשר אישי ואוהב עלול להיפגע בכל רמות ההתפתחות שלו. לעתים הקשר האוהב בין האם לתינוק אינו נוצר ישירות לאחר הלידה,אלא נבנה עם הזמן ועם הטיפול בתינוק. האם המצפה שאהבה מידית תציף אותה אך חשה ברגשות מעורבים כלפי התינוק, עלולה לחוש רגשי אשם("אני אימא לא טובה") ולפתח דכדוך ואף דיכאון. על חוסר ההתקשרות ותחושת האהבה המידית יכולים להשפיע מספר גורמים כמו: חוויית לידה קשה או שונה מהפנטזיה של האם בהריון. חוסר חיבור להריון, חוסר מוכנות נפשית להורות, חוסר תמיכה מיד לאחר הלידה  אכזבה לנוכח השוני בין הצפיות למציאות כמו: מין הילוד, תינוק פגום, תינוק מכוער, פג ,ילד לא רצוי, אימוץ ועוד.... עודף הורמונים, עייפות יתר וכאבים.

בנית מערכת תמיכה לאם מעודדת את בנית הקשר אם - תינוק. התמיכה הנפשית עשויה לעזור לאם בעיבוד חווית ההיריון והלידה שעברה. הסברים ראשונים בטיפול בתינוק עשויים לעזור לאם בחוויית ההורות הראשונית ובבניית בטחונה העצמי ביכולתה לתפקד כאימא. העזרה הפיזית מורידה את הלחץ שיוצרים העייפות והכאבים ומעניקה פניות נפשית להתקשרות לתינוק. במקרים יותר קשים אבחון של דכדוך או דיכאון אחרי לידה והפניה לעזרה מקצועית, יכולים לעזור לאם להתמודד עם המצב ולאפשר לה לחזור לתפקוד.

רצוי שהמפגש בין האם (והאב) והדולה יתרחש עוד בזמן ההיריון. הפגישה הראשונה באה לבדוק את הכימיה ביניהם, וחשובה על מנת להגדיר את מערכת הצפיות ההדדית מתהליך התמיכה.

הדולה מסבירה לאם מה תפקידה כדולה כולל, כך שכאשר נערכת הפגישה אחרי הלידה ברור לשני הצדדים מה הוא תהליך הליווי והתמיכה והאם יכולה להיעזר במה שהיא זקוקה לו ביותר ממכלול העזרה שמציעה הדולה.

המפגש שלאחר הלידה אורך כשעתיים עד שלוש ויכול להפוך למפגש אחד מסדרת מפגשים לפי הצורך של אם והמשפחה.

אימא יקרה, זכרי!  אימא טובה היא אימא שיודעת לבקש ולקבל עזרה.

bottom of page