top of page
תינוק ישן עם אמא

"הוראות הפעלה" לאימא חדשה
 

10 עצות וטיפים להתחלה בטוחה בהורות

מאת גילה פרץ

אימא יקרה, תשעה חודשים של הריון מאחוריך, כך גם הלידה ואת חובקת תינוק חדש.
מזל טוב.

ההיריון והלידה הם נקודות מפנה חשובים בחייך כאישה. הטלטלה הפיזית והרגשית מכינה אותך, האם החדשה, לקראת תפקידים חדשים בחייך. על מנת להיכנס לתפקיד החדש של ההורות  ולתפקד בו בצורה מוצלחת, יש ללמוד להתמודד עם קשיים חדשים ובלתי מוכרים.
בתקופת ההורות הראשונית את צריכה לדעת להתמודד עם הצפיות והמיתוסים שפיתחת לפני הלידה ושלעיתים אינם תואמים את המציאות שלאחר הלידה. החוויה השונה (שאף אחד לא הכין אותך לקראתה) של האימהות, עלולה ליצור משברים, תסכולים, רגשי אשם ולעיתים אף מזמנת דכדוך ודיכאון.

עם הלידההפכתם אתובןזוגך, להיות משפחה. מהפך זה מחייב אתכם להתנהלות אחרת וחדשה בחייכם. הצורך האינטנסיבי לטפל בתינוק מביא לצמצום בשעות הזוגיות המשותפות. אמפתיה הקשבה והבנה הם המפתח למעבר מוצלח מזוגיות למשפחה.

הנה 10 עצות וטיפים להתחלה מוצלחת של ההורות בכלל ובהורות  ראשונית בפרט:

 

  1. עם יציאת השליה הגוף מתחיל לחזור לעצמו. זהו שלב בו הרחם וכלי דם מתכווצים. משכב לידה נמשך עד שישה שבועות ומאפשר לך ולגופך להתאושש מחוויות ההיריון והלידה. זוהי תקופה שבה את צריכה לדאוג לעצמך למנוחה מלאה עד כמה שניתן במקביל לטפול בתינוק, למרות הציפייה להתאהבות מידית בתינוק יצירת הקשר אינה אוטומטי והיא תהליך שנוצר עם הזמן ונבנה עם הטיפול בתינוק. תני לעצמך את הזמן.

  2. הקפידי על תזונה נכונה, תרגילים לחיזוק שרירי האגן, אך הימנעי מפעילות פיזית מאמצת אחרת כמו הרמת משקל ועמידה ממושכת (חשוב לזכור כי עקב הפרשת הורמונים שרירי רצפת האגן לא מוחזקים וכל העצמות רכות).

  3. חשוב לבנות מערך תמיכה ועזרה, המורכב מהבעל, בני משפחה וחברים, מערך זה יאפשר לך להתאושש ולנוח, מה שיאפשר לך להיות פחות עייפה ולתפקד טוב יותר ולצבור ביטחון בעצמך כאם.

  4. חשוב לדעת להתמודד עם התערבות משפחתית שאינה לרוחך. יש לדעת להגדיר את סוג העזרה שאת זקוקה לה ובמקביל לדחות בעדינות ואסרטיביות, התערבות שמעצבנת אותך או שמכתיבה לך כיצד לגדל את תינוקך בניגוד לאמונותיך.

  5. התקופה שמתלווה לאחר הלידה מאופיינת ברגשות רבים המצפים אותך ולא תמיד את מבינה את מקורם. עליך להבין כי הדבר טבעי ונורמאלי ועליך לפנות לעצמך את המקום להרגיש ולחוש את התחושות החדשות. הרבי בשיתוף הסביבה בתחושותיך על מנת להקל עליך בהתמודדות עם הקשיים, קשיים שהם חלק בלתי נפרד מחוויית ההורות הנפלאה.

  6. יש להרבות במגע בתינוק ובהחזקתו על הידיים קרוב לגופך בתנוחת ערסול ונענוע קל, העוזרים להרגעה. התינוק זקוק למגע רב ואין אפשרות בשלב הזה לפנק אותו. גם עטיפת התינוק בשמיכה בצורה מהודקת תוך כדי השמעת המהום, תורמת להרגעה ושינה טובה יותר.

  7. הנקה היא המשך טבעי לתהליך ההיריון והלידה ונותנת פתיחה טובה לתינוק. חשוב לקבל הדרכה על הנקה לפני הלידה ואף להיעזר באנשי מקצוע  לאחר הלידה כאשר את נתקלת בבעיות בהנקה או בחוסר תמיכה מהסביבה. המגע הראשוני שלך עם התינוק לאחר הלידה מגביר את הצלחת ההנקה ואורכה. עם זאת אם בחרת לא להניק ולהאכיל מבקבוק, אין זה אומר שאת אם פחות  טובה.

  8. טכניקת העיסוי היא כלי חשוב בהתמודדות עם ההורות. העיסוי מעניק ביטחון וכלים לך כאם, כיצד לאחוז בתינוקך בביטחון וכיצד להתמודד עם פתולוגיות אופניות לגיל כמו כאבי בטן, התכווצויות מעיים, בעיות נשימה נזלת, בעיות אוזניים, אי שקט ובכי וטיפול במצבי חום. העיסוי הנעשה מתוך כבוד ותשומת לב תורם להידוק הקשר בינך ובין התינוק ונותן לו הרגשה כי הוא אהוב וחשוב.

  9.  חשוב להתחיל בהקניית סדר יום משלבי החיים הראשונים. הקפידי על טקס לפני השינה הכולל עיסוי, רחצה והאכלה ולאחר מכן השכבה במיטה על מנת שהתינוק ילמד הרגלי שינה נכונים .כאשר התינוק אינו ישן טוב יש לכך השפעה גם עליך. הדבר גורר חוסר שינה ועצבנות. חשוב שהתעוררות של התינוק בלילה לא תגרור הדלקת אורות ודיבור עמו. יש לתת לו להבין את השוני בין היום והלילה ודרך חשובה להשיג זאת היא על ידי החשכת החדר בצורה מוחלטת.

  10. הורות ראשונית אינה מגיעה עם ספר הוראות, ועליך ללמוד להתמודד עם מצבים חדשים שמעולם לא הכינו אותך לקראתם. לכן חשוב לדעת לבקש עזרה במקרה הצורך. העזרה יכולה להגיע מאנשים מנוסים מסביבך, כמו בני משפחה וחברים או מאנשי מקצוע שעשויים להעניק לך הנחיות ותשובות לכל שאלה שמעסיקה אותך בתהליך גידול התינוק, תהליך ההחלמה מן הלידה ובהשגת נקודת איזון חדשה בזוגיות ובמשפחה. העזרה יכולה להיות פיזית, בריאותית ואף נפשית. אין סיבה להרגיש לבד ולנסות להתמודד עם כל השינויים שהתחוללו בחייך לבד.


כאם צעירה חשוב לך לדעת לבקש ולקבל עזרה. להיות קשובה לאינטואיציה שלך וכמובן לדעת לטעות, לסלוח לטעויות שלך וללמוד מהם איך להיות אם טובה יותר.
בהצלחה.

 

bottom of page