על תינוקות, ריפלוקס ושינה
מאת גילה פרץ
התקופה הראשונה לאחר הלידה היא תקופה מאד מאתגרת לאימא המתאוששת מחווית הלידה מחד ועסוקה בהיכרות עם התינוק החדש מאידך. התקופה הראשונה מאופיינת בקבלת תינוק קטן לידיים שהאימא עדין לא מכירה היטב, בניסיון להבין מה אומר הבכי שלעיתים עשוי להיות לא קל לזיהוי ופיצוח. תינוקות עד גיל 3 חודשים עלולים לבכות יותר מהרגיל עקב עוויתות מעיים-קוליק, טמפרמנט גבוה אור גישות גבוהה לסביבה החדשה אבל לעיתים הסיבההיא פשוט ריפלוקס- Gastro Esophageal Reflux Disease) GERD).
ריפלוקס מעיד על חוסר בשלות של מערכת העיכול. מערכת לא בשלה הולכת ומבשילה במשך השנה הראשונה ולרב תופעות הריפלוקס נעלמת לחלוטין עד שהתינוק מגיעה לגיל שנה.
ריפלוקס מעיד על כך שהסוגר הווישטי - טבעת השרירים בין הושט לקיבה, אינה נסגרת עד הסוף בזמן האכילה והעיכול וזה מאפשר חזרה של אוכל מהקיבה אל הושט, כלומר לעלייה ולפליטת תוכן הקיבה כלפי מעלה. ריפלוקס נפוץ מאוד אצל תינוקות והוא עשוי להופיע אצל כמחצית מהתינוקות הצעירים. אם תינוק פולט מידי פעם, אז אין סיבה לדאגה. אבל אם התינוק פולט חמש פעמים ביום או יותר אז צריך לדעת איך לעזור לו. ברוב המקרים התופעה אינה חמורה וכל עוד התינוק עולה במשקל אין ממה לחשוש, אף שהדבר עלול להוות מטרד ולהגביר את כמויות הכביסה בבית. לריפלוקס מתלווים גם בד"כ שיהוק, בכי, שיעול ובעיות בשינה. כמו כן, יש גם מצבים חמורים של חנק וכניסת מזון לקנה.
הסכויי לריפלוקס בלידת תאומים גדל היות שלעיתים קרובות היריון תאומים אינו משלים 40 שבועות ולידות מוקדמת מאד נפוצות. במקרים כאלה הסיכון ללדת פגים גדל ובאופן טבעי פגים נולדים עם מערכות שאינן בשלות דיין.
ידועים שני סוגי ריפלוקס: סמוי וגלוי.
ריפלוקס גלוי ניתן לזהות בקלות יחסית. תינוק עם ריפלוקס גלוי יפלוט לעיתים קרובות לאחר האכילה ואף כמויות גדולות ממה שרק עכשיו אכל, לעומתו תינוק הסובל ריפלוקס סמוי יותר מאתגר לאבחון, היות שבמקרים כאלה חזרת האוכל היא לוושט בלבד והאוכל הלא מעוכל, המלווה בחומצות מהקיבה יוצר לרב כאב רב(צרבת) ותינוקות כאלה יבכו ויתפתלו בזמן ולאחר האוכל מבלי שניתן לראות סיבה גלויה לעין.
עם זאת קבלו כמה טיפים לטיפול בתופעה של ריפלוקס ובעיות מעיים אחרות עוד לפני אבחון רשמי שעשוי להביא להקלה:
במקרים של הזנה בהנקה מלאה:
ידוע שהתזונה של האימא משפיעה על ייצור החלב ולכן כאשר התינוק הוא בעל מערכת עיכול רגישה הוא עלול לסבול מההנקה כאשר האימא מרבה לאכול: פלפלים, כרישה, בצל ירוק, תבלינים חמים ורטבים העשויים מחומרים אלה (גם כאשר הם מבושלים) לכן יש להשתדל להימנע מאכילתם .
במקרים של אכילה מבקבוק :
חשוב להשתמש בפטמה בגודל הנכון להזנה. שימוש בגודל לא נכון של פיטמה יכול להגביר את הריפלוקס. כאשר הפטמה גדולה מדי התינוק עלול לבלוע אוויר רב עם האכילה בצורה מובהקת יותר מאשר בהנקה.כאשר הפטמה קטנה מדי הדבר עלול לתסכל את התינוק ולגרום לו לפלוט. מציאת הפטמה הנכונה חשובה ויכולה לעשות את הבדל משמעותי בדרך ההזנה של התינוק.
שימוש בפרוביוטיקה אשר מסייע לאיזון חומצות בקיבה:
שימוש בפרוביוטיקה אשר פותחה במיוחד עבור תינוקות עשויה לעזור לאזן את מערכת העיכול הלא בשלה ולעזור לשפר את המערכת החיסונית של תינוקות. ניתן להשתמש בפרוביוטיקה באבקה אותה ניתן להוסיף לבקבוק אחד ביום, או לערבב עם חלב-אם במזרק או במריחה של האבקה על הפטמה.
שגרה להתמודדות עם ריפלוקס:
חשוב לשמור על שני עקרונות חשובים: האכלה בארוחות קטנות עם הפסקות והימנעות מהאכלה בתדירות גבוהה מדי או האכלה נוספת בטרם האכלה הקודמת עוכלה במלואה. האכלה תכופה עלולה לגרום להצטברות של חומצות קיבה ולגרום לכאב. כאשר מקפידים שהמעי התרוקן לחלוטין לפני ההזנה הבאה הדבר יעזור להפחית את הכאב. זו גם דרך המלמדת את התינוק לבנות תיאבון וזה אומר שהוא יאכל בצורה יעילה יותר. לוקח שלוש שעות לקיבה של תינוק להתרוקן, כך שבמהלך היום מרווח של שלוש שעות (סופרים מתחילת האכלה ולא מסופה), אבל לא יותר מארבע שעות בין האכלות עשוי לשפר את המצב וגם בדרך הזו התינוק עשוי בלילה לפתוח מרווחי שינה ארוכים יותר כבר מהחודשים הראשונים.
על ריפלוקס אכילה ושינה :
הפסקות באכילה הם מפתח לתינוק רגוע בזמן ובין ההאכלות. הפסקות באכילה עשויים לעזור לתינוק לעכל את האוכל ולשחרר הצטברות של גזים וניתן לעשות זאת כל חמש עד עשר דקות או באכילה של כל 60-90 מ"ל. הדבר נכון גם ביניקה וגם כשתינוק ניזון מהבקבוק. תינוק עם ריפלוקס יוצר אוויר תוך עיכול חלב. לכן בהפסקות באכילה חשוב לשחרר את הגיהוקים (גרפסים) עם זאת יש לבדוק אם הוא זקוק לעשות גרפס גם בסיום האכילה, לכן יש לשמור על תינוק ער בזמן וסיום האכילה. זה כמעט בלתי אפשרי לשחרר את הגרפס כאשר התינוק ישן, ואם הוא יירדם באכילה הגרפס עלול בסופו של דבר להעיר אותו. לכן הקפידו להחזיק את התינוק לפחות 10-20 דק' בסיום האכילה בתנוחה זקופה כדי להקטין מצב של פליטת האוכל ולהוצאת גרפסים. זה ידוע שתינוקות עם ריפלוקס עלולים יותר לפתח בעיות שינה בגלל הדרישה להחזיק אותם על הידיים גם בהאכלות הליליות וכך הם לומדים לישון על הידיים ולא במיטה. ההמלצה כאשר התינוק מגיע לגיל שבו הוא מסוגל להירדם באופן עצמאי ובמקביל הריפלוקס מאובחן ומטופל יש להפריד במשך היום בין הארוחות להרדמות הדבר נכון גם לארוחה האחרונה לפני השינה.
האכילו באור דברו עם התינוק ודאגו לעשות איתו עוד מס. פעילויות לפני השינה כמו לשיר לו שיר או לספר סיפור ומהנקות מהאכלות לילה.
לסיכום המלצות וטיפים להתמודדות עם ריפלוקס :
-
האכילו את התינוק לאט ובמנות קטנות ועשו הפסקות מפעם לפעם, עודדו את התינוק לגהק במהלך האכילה (גרפס) הימנעו מהאכלה מופרזת.
-
הקפידו להשתמש בפטמה במידה הנכונה על מנת להימנע מזרימת המזון והאכלה מהירה מדי.
-
אם התינוק בוכה מרעב, נסו להרגיע אותו לפני ההאכלה. הדבר עשוי לסייע במניעה של בליעת אוויר.
-
הקפידו שהתינוק יגהק (גרפס) לפחות פעם אחת בתום ההאכלה ולפני שהוא נרדם.
-
האכילו את התינוק באופן רגוע ונינוח ככל האפשר.
-
הקפידו שהתינוק יהיה בתנוחה זקופה במהלך ההאכלה ומיד לאחריה. אל תקפיצו אותו והימנעו ממשחק פעיל מיד לאחר ההאכלה והכן מהירדמות במהלך האכילה או בהרדמה סמוכה להאכלה.
-
במקרים קלים ניתן להמליץ על השכבת התינוק בזווית של 30 מעלות. הגבהת ראש התינוק יכולה להיעשות ע"י הכנסת כרית מתחת למזרון או בשימוש בכרית ייעודית לכך וזאת למנוע פליטות וסיכוי לחנק במהלך ההרדמה והשינה. גם השכבת התינוק על הבטן כמה שעות ביום (לא בלילה, ובהשגחה צמודה) יכולה להקל על התסמינים.
-
אבחון ריפלוקס או בעיה במערכת העיכול: במקרים של פליטות רבות אי עליה במשקל או בכי רב המעיד על כאב בזמן ולאחר האכילה מומלץ לפנות לרופא ילדים או רופא מומחה לאבחון ולקבלת טיפול, שעשוי להקל על התופעות ועל הכאב של התינוק. ההמלצות הרפואיות המקובלות היום הם :
-
הסמכת המזון באמצעות דייסה או הוספת קורנפלור. ושימוש בפורמולה מיוחדת למצבים כאלה אינפמיל, שבה התמיסה עוברת הסמכה בקיבה ומקטינה את פליטת האוכל.
-
תרופות(בהוראה ובמרשם רופא בלבד): שימוש בתכשירים תרופתיים המיועדים להפחתת ההפרשה של החומצה בקיבה כמו זנטק ולוסק.
-
תכשיר המופק מאצות ים, הניתן לאחר הארוחות ומביא לריפוד רירית הקיבה ובכך להפחתת הריפלוקס.
-
התערבות כירורגית. במקרים קיצוניים ונדירים יש צורך בניתוח שבו יוצרים מעין טבעת סביב השסתום שבין הוושט לקיבה (פונדופליקציה).
לסיכום:
החדשות הטובות הן שניהול הבעיות על ידי הורים ואימוץ ההמלצות שלהלן יביאו להטבה במצב עד הבשלת מערכת העיכול והיעלמות תסמיני הריפלוקס באופן מוחלט בגיל שנה.