top of page
תינוק ישן תוך כדי הנקה

התינוק מתעורר כל שעתיים. איפה טעינו?

מאת גילה פרץ

מאז שהתינוק נולד אנחנו עסוקים בסיפוק צרכיו. בשלבים הראשונים אנחנו מאכילים, מחליפים חיתול, מחבקים ומרגיעים, מנסים להבין כל בכי מה הוא אומר ולהיענות לו בהתאם.

לקראת ערב לאחר אמבטיה אנחנו יושבות בחדר מוחשך להאכיל ותוך כדי אנחנו מגלות  שהתינוק שלנו נרדם עלינו, לאט לאט ובשקט אנחנו מרימות ומעבירות אותו למיטתו כדי שימשיך לישון בה וזה הרגע בו אנחנו מתחילות לפנטז  על רגע של שקט, כוס קפה ותוכנית טלביזיה אהובה או אולי מקלחת חמה, ארוכה ומרגיעה ולהיכנס למיטה עם ספר טוב. אבל רגע לפני שהפנטזיה הספיקה להתקרר במחשבתנו, נשמע בכי והבייבי שלנו התעורר, עכשיו אנחנו מוצאות את עצמנו במחזור בלתי נגמר של הרדמה והתעוררות שוב ושוב לפעמים לאורך שעות רבות. אלוהים, את חושבת לעצמך, רק העזתי לחשוב על כוס קפה והתכרבלות בספה. מתי הוא ידע סוף סוף לישון ומתי יהיה לי רגע אחד לעצמי?

אכילה ושינה
לתינוקות שרק זה עתה נולדו  יש קיבה מאד קטנה ממש בגודל של ג'ולה .היניקה גורמת לקיבה להתמלא מהר וגם להתרוקן אחר כשעתיים-שלוש ולכן אנחנו צריכות בחודשי החיים הראשונים של התינוק להאכיל בתדירות גבוהה .לעיתים מאד קרובות אנחנו מגלות שממש באמצע הארוחה ותוך כדי היניקה, התינוק שלנו נרדם. היניקה היא פעולה מעייפת והתינוק ,שהתעייף נרדם תוך כדי. לעיתים הוא ישן רק 20 דק' אולי חצי שעה ושוב יתעורר יחייך אלינו, יאכל שוב ויירדם. גם בערב לפני שנת הלילה אנחנו למעשה חוזרות על אותה נוסחה של הרדמה תוך כדי יניקה – זה פשוט עובד. בדרך זו התינוק רגוע ונרדם מהר וללא בעיה. ובלילה בכל התעוררות זה חוזר על עצמו שוב ושוב התינוק מתעורר רעב, את קמה, מאכילה והוא נרדם תוך כדי, את מכניסה למיטה לעיתים הוא מתעורר שוב לעיתים אחרי שעה או שעתיים של שינה.
עם הזמן התינוק שלנו גדל הוא ער לזמנים ארוכים יותר, שוכב על הבטן ומנסה להגיע לרעשן שלידו, נהנה להסתכל על העולם ולהכיר אותך אבל כאשר הוא עייף אנחנו ניקח על הידיים נאכיל  ולאחר שיירדם נכניס למיטה ונתפלל שישן לפחות ל....עד שיתעורר שוב.

אז באמת איפה טעינו?
תינוק קטן  הנרדם תוך כדי אכילה יוצר עם הזמן תלות של אכילה עם השינה, והוא זקוק ליניקה כדי להירדם. היניקה מרגיעה אותו וזהו שלב הכרחי להירדמות. מכאן הדרך קצרה למצב בו גם כשהתינוק גדל ויש לו היכולת הפיזיולוגית להירדם לבד הוא עדין ימשיך להזדקק ליניקה כדי להירדם. אנחנו מגלים שגם לאחר שמונה חודשים ויותר בכל פעם שהתינוק שלנו מתעורר במשך הלילה, אנחנו נדרשים לקום ולהאכיל, לעיתים מספיקות לו יניקות בודדות כדי שיירדם עד ההתעוררות הבאה.
יקיצות במהלך השינה הן טבעיות ומתרחשות בשנת תינוקות וילדים ואף אצלנו המבוגרים. כאשר אנחנו מתעוררים מהשינה לרב נחזיר את עצמנו לישון ואף לא נזכור זאת בבוקר. כאשר התינוק מתעורר במשך הלילה השאלה שנשאלת האם התינוק יודע להרדים את עצמו או האם הוא זקוק לעזרה כדי להירדם חזרה. אם במצב הקיים הוא יודע להירדם רק תוך כדי יניקה, אזי בכל התעוררות אנחנו נדרש לקום ולתת שוב ושוב את אותה עזרה כדי להחזירו לישון.

ברגע שהכנסתי למיטה הוא התעורר
לעיתים העלילה מסתבכת כאשר התינוק שלנו נרדם תוך כדי אכילה וכאשר אנחנו רוצים להכניסו למיטה כדי שימשיך לישון בה, הוא מתעורר ובוכה.ושוב אנחנו מרדימים על הידיים מכניסים למיטה ושוב נשמע בכי.אז מה הסיבה לכך? לאחר שהתינוק שלנו נרדם עלינו  אנחנו לא מחכים מספיק זמן על מנת שישקע בשינה ואנחנו מכניסים אותו למיטה בשלבי ההירדמות שלו. בשלב זה הוא מתעורר בגלל המעבר וזה מעיר אותו וגורר בכי. חשבו כיצד אתם חשים שממש ברגע בו עמדתם להירדם מישהו בסביבתכם הרעיש והעיר אתכם. זהו רגע מאד מעצבן שלפעמים גם גורר כאב ראש ולאחריו גם קושי להירדם מחדש. זה בדיוק גם מה שקורה לתינוק שלכם שוב ושוב ושוב בכל ניסיון להרדים על הידיים ולהכניס למיטה אנחנו למעשה גם מעירים אותו.

הוא לא אוהב את המיטה שלו
ישנם פעמים  שלאחר שהרדמנו והכנסנו למיטה, הצלחנו לא להעיר את התינוק והוא המשיך לישון. אבל ביקיצה הבאה הוא מתעורר בבכי. למה?
כאשר התינוק נרדם בזרועותיכם מחובר לשד או לבקבוק זה הזיכרון האחרון שיש לו. כאשר הוא מקיץ הוא מוצא את עצמו במקום אחר לגמר. אימא וגם השד/בקבוק שהיו פה כשנרדם נעלמו לו, והוא נבהל. שימו לב שתמיד הוא נבהל כשהוא מתעורר במיטה שלו ולכן המיטה הופכת למקום לא אהוב בעלת הקשר שלילי. לכן הורים הטוענים שהתינוק שלהם אינו אוהב את המיטה שלו כי עם ההכנסה שלו  למיטה לישון הוא בוכה צריכים לבדוק האם הוא מתעורר פעמים רבות במיטה שלו לאחר שלא נרדם בה והועבר אליה אחרי שהורדם במקום אחר.

אז מה עושים?
צעד ראשון לקראת שינוי ושיפור ההרדמה של התינוק הוא ניתוק הקשר שנוצר בין אוכל- שינה ולהפריד בפועל בין ההאכלות להרדמות.
1.  זכרו שטקס שינה הוא הקדמה להרדמה ואין להרדים במהלכו אלא רק בסיומו לאחר כיבוי האור וההשכבה במיטה .ישמו את הכלל ממש מרגעיו הראשונים של התינוק בבית.
2.  בטקס השינה אל תרדימו תוך כדי האכלה גם אם זו האופציה הקלה יותר עבורכם. דאגו שהתינוק יאכל באור ולאחר שסיים לאכול בעודו ער להכניסו למיטה כדי שיירדם בה.
3.  במשך היום והלילה ודאו שהתינוק אינו מתנמנם תוך כדי אכילה. הדרך לבדוק זאת היא לעקוב אחרי קצב היניקה ולנתק מהבקבוק/שד כאשר הקצב יורד והתינוק מתחיל להירדם עליו.
4.  דאגו שהתינוק יירדם ויתעורר במקום אחד, במיטתו.
5.  נסו להפריד ביו הארוחות לשינה במשך היום והלילה ולוודא שהתינוק אוכל כשהוא רעב ולא כשהוא עייף ומנסה להירדם תוך כדי היניקה.

אם תשמרו על הכללים האלה ,כאשר התינוק שלכם יגיע לגיל 5 חודשים ותתפתח היכולת הפיזיולוגית שלו להירדם לבד, תוכלו לא רק לפנטז על זמן איכות עם חברות או הבן/בת הזוג, קריאת ספר טוב או צפייה בתוכנית אהובה בטלביזיה אלא גם לממש אותם.

לקריאה נוספת:

אימא מאכילה תינוק

גם אצלך בבית יש קושי דומה למתואמר במאמר?

אם יש לך חשש שגם לילדך יש קשיי שינה, אני מזמינה אותך למלא את שאלון השינה שלי.
שאלון זה תוכנן בקפידה כדי לאבחן בעיות שינה נפוצות בתינוקות, והוא ייקח רק כ-10 דקות מזמנך כדי להשלים אותו.

בסיום המענה על השאלון ולאחר שליחתו, השאלון ייבדק ודו"ח מותאם אישית יישלח אליך דוח זה יפרט את כל בעיות השינה שתינוקך מתמודד איתן ויספק לך המלצות כיצד לטפל בהן.

bottom of page