top of page
תינוקת ישנה בכסא בטיחותית באוטו

כל מה שעליך לדעת כדי שהתינוק שלך יישן טוב גם במשך היום

תינוק לא ישן במשך היום?

גילה פרץ

 

  • האם גם אתם מותשים לאחר יום שבו התינוק ישן בקושי למשך חצי שעה פעמיים בלבד ?

  • האם גם אתם מאד מתקשים להבין איך מנהלים את תנומות היום של תינוקכם ובסוף היום כל נושא השינה נראה לכם כמו סיוט ארוך ומתמשך? 

  • האם גם אתם אינכם יודעים אם זה נורמאלי שהתינוק יישן 3 שעות רצוף או שבגילו זה בסדר  שהוא ישן רק לחצי שעה  ?

  • האם גם אתם אינכם יודעים אם הקושי להרדים את התינוק נובע מכך שהוא גדל ועכשיו  אינו זקוק לשינה הזו ביום או אולי הסיבה היא אחרת?


אם עניתם 'כן' על אחת השאלות או יותר ,אז המאמר הזה נכתב עבורכם.
במאמר אני אציג לכם את כל מה שאתם חייבים לדעת על שנות היום של הפעוט שלכם.
חישבו על זה כרשימת check list בכל מה שקשור לתנומות היום שלו בשנות החיים הראשונות. 

בגילאים הצעירים, כאשר התינוק יישן מס. פעמים ביום, התנומה הראשונה של היום היא החשובה ביותר (ממש כמו חשיבותה הבלתי מעורערת של ארוחת הבוקר). זה אינו  אומר שהתנומות האחרות אינן חשובות אבל התנומה הראשונה של היום נוטה להיות המטעינה  ביותר, נותנת את הטון ליום רענן או עייף, וזה בדרך כלל התנומה שמשפיעה על השינה של כל היום עבור תינוקות ופעוטות  צעירים.

ברב הטבלאות רשום שתינוקות בני 6 חודשים ישנים כשתי תנומות יום אבל מניסיוני רוב התינוקות בני 6 חודשים לא ישנים 2 תנומות ביום; רובם זקוקים ל-3 (לעיתים  אפילו 4) שנות יום.   
לעיתים הצורך בשינה שלישית במשך היום נמשך עד גיל 6, 7, וגם 8 חודשים, לכן הורים לא צריכים לעבור לסדר יום המשלב רק שתי תנומות יום לפני שהם מזהים שזו הצורך המדויק של התינוק שלהם.
תינוק שזקוק לשינה שלישית ואינו ישן אותה עלול להגיע לעייפות יתר, מה שעלול להשפיע על שנת הלילה שלו. התינוק בדר"כ מאותת לנו מתי השינה השלישית כבר אינה נדרשת והתארכות בשנות הבוקר והצהרים עשויים להיות לנו לעזר בהבנה של הצורך הזה. באופן דומה רוב התינוקות לא ישנו רק פעם אחת ביום בגיל שנה אלא ימשיכו לישון שתי שנות יום עד, גיל  15-18 חודשים.

צרכי השינה של הילד שלכם במשך היום, ישתנו באופן משמעותי בין הלידה לגיל 18 חודשים. זה הגיוני שככל שהתינוק גדל כך הוא יישן פחות במשך היום. תינוק שאך זה נולד יישן את מרבית היום ופעוט בן שנה וחצי ישן רק פעם אחת במשך היום לזמן שאינו עולה על שעה-שעתיים.

 

אז, לכמה תנומות יום לכמה זקוק הפעוט ב-18 החודשים הראשונים לחייו?
קבלו את כל שאתם צריכים לדעת אבל בגרסה הקצרה:

הערות

מס. תנומות יום

גיל

תלוי כמה זמן התנומות שלו וכמה זמן הוא יכול להישאר ער בין תנומות.

בין 4-5 תנומות 

1-3 חודשים

בין 3-4 תנומות 

3-4 חודשים

5-8 חודשים

בין 2-3 תנומות 

למרות שחלק מהתינוקות יצטרכו עדין 4 תנומות עד לגיל 6 חודשים, לעומתם תינוקות הישנים רק פעמיים ביום כבר בגיל צעיר מאוד, תנומות היום שלהם יהיו בדרך כלל ארוכות.

חלק מהתינוקות יעברו לתנומה אחת לאחר 12 חודשים, אבל זה לא נפוץ.

שתי תנומות 

9-15 חודשים

לרב בגילאים האלה יגיע המעבר משתי תנומות לאחת.  

בין 1-2 תנומות 

15-18 חודשים

הגיל בו הפעוט מפסיק לישון במשך היום משתנה ולעיתים תלוי במה שנהוג בגן אליו הוא הולך.
זה לרב קורה בין  גיל 2.5-4.

תנומה אחת 

18-36 חודשים

אם התינוק שלכם נרדם טוב לשנת הלילה זה אינו אומר שזה גם כך גם בהרדמות במשך היום. תנומת יום שונה משנת הלילה .הסיבה נעוצה בעובדה שתנומות היום קורות בשעות האור (כשרועש וישנה התרחשות מסביב) מה שמשפיע על הפרשת הורמון השינה(הפרשת ההורמון בשעות האור  הינה מועטה).

ההורמון השינה מופרש  בעיקר בחשיכה. עובדה זו עיתים מקשה על תינוקות להירדם לתנומות יום משמעותיות.

 

מכאן שנוצר צורך לנהל שגרת יום שתכלול שנות יום המתאימות לצרכי התינוק ולמידת העייפות שלו במשך היום. חשוב לזכור שתנומות יום תוך כדי תנועה כמו בזמן טיול בעגלה או בנסיעה ברכב אינן טובות ומטעינות כמו בבית במיטה ולרב גורמות לתלות של התינוק בנענוע. שינה בתנועה אינה שינה עמוקה כמו זו במיטה. כמובן שאין בעיה שהתינוק יישן מידי פעם מחוץ לבית בעגלה או הרכב כשזה חלק מהצורך של ההורים לצאת מהבית, אבל אין להפוך את השינה בדרך זו, להרגל ולדרך הרגילה להרדים בה את התינוק מידי יום.

 

זה גם אפשרי שהתינוק או הפעוט יישן יותר מדי. נכון שזו אינה הבעיה הנפוצה בגילאים האלה אבל שינה מרובה במשך היום עלולה לשבש את שנת הלילה ולגרום להיפוך בין היום ללילה.

bottom of page