G-D4S2VMBK9Z
top of page
תינוק ישן על אימא

הילד עדין לא ישן?

אל דאגה בסוף  כולם גדלים וישנים.האמנם זה כך?

מאת גילה פרץ

האם ידעתם שחוסר בשעות שינה הוא אחד המגיפות העיקריות של העולם המערבי?

כיום קשה למצוא בית שאין בו בעיה הקשורה  לשנת הילדים. כמו כן לחצי מהילדים ישנו חוסר מתמשך בשעות שינה.
רבות דובר על חשיבות השינה אבל האם אנחנו יודעים מה חוסר בשינה באופן מתמשך ותדיר עלול לגרום לנו? לילדינו?

רבים מבינים שאחד הדברים  שעליהם  להקריב כאשר הם הופכים להורים היא את שנת הלילה הרציפה או את שנת הבוקר המאוחרת. כאשר זה המצב והורים מבינים שעליהם לחיות שנים מס. בעייפות תמידית הם מעדיפים ללדת את הילדים במרווחי זמן קצרים כדי לסיים כמה שיותר מהר עם שנות העייפות ובתקווה לחזור לישון כמו פעם כמה שיותר מהר.
האם זו באמת הקרבה הורית  מתחייבת ? רבים מכירים את המיתוסים שלהיות הורה פירושו לא לישון כמה שנים, שככה גדלו כולם ויצאו בסדר, בסוף זה עובר וכולם ישנים ושבגיל ההתבגרות יהיה קשה להעיר אותם והם ישלימו את החסר, האומנם?

ילד שאינו ישן טוב הוא ילד שנפגע והאמרה הזו נכונה באותה מידה גם לגבי הוריו .הפגיעה בראש ובראשונה מתבטאת בחוסנה של מערכת החיסון. במשפחה שבה לא ישנים טוב, חולים יותר.

כדי להבין מה חוסר שינה עושה לנו, אני אסקור במאמר את ההשפעה של עייפות על חיינו ואולי בעיקר על איכותם. ידוע  שהשינה מספקת מעין טעינת מצברים ושמחסור בשעות שינה פוגע  ברעננות ובתפקוד שלנו. אבל אלו הן רק הבעיות הפשוטות והשטחיות ביותר של מחסור כרוני בשינה. האפקט המצטבר של מחסור בשינה יכול להיות קשה עבור הבריאות שלנו במישורים רבים פיזים, נפשיים וקוגניטיביים.


ההשפעות של חוסר שינה על הבריאות  של הילד וההורים:
אין בכוונת המאמר להפחיד או להכניס לפאניקה הורים צעירים אבל בהחלט לעלות למודעות את המחיר שהם וילדיהם עלולים לשלם בחוסר התייחסות לבעיות שינה. חשוב להבין שיש להתייחס לבעיות שינה כי הן אינן נעלמות מעצמן רק משנות צורה עם הגיל ולעיתים גם מחמירות עם הזמן. בעבר היה מקובל לחשוב שהפרעות השינה חולפות עם הזמן מעצמן. כיום ידוע שהפרעות שינה עלולות להימשך לאורך זמן ולפגוע בילד ובמשפחה. לפי מחקרים שנעשו בנושא ידוע כי ילדים שסבלו כתינוקות מהפרעת שינה ממשיכים לסבול מהפרעת שינה גם בגיל שלוש.

עלייה במשקל
לחוסר שינה  השפעה על תפקודה של מערכת העיכול ועל השמנה. חוסר שינה משבש את הפרשת ההורמונים המאזנים את מנגנון רעב –שובע. עייפות גורמת לאנשים להיות רעבים יותר, ואנשים שלא ישנים מספיק שעות, נוטים לצרוך יותר קלוריות ביום וגם במשך הלילה.

החלשת המערכת החיסונית
דבר ידוע הוא שכאשר חולים, שינה טובה ומנוחה מאפשרת לגוף להתגבר על המחלה מכאן שאם במנוחה מערכת החיסון פועלת טוב יותר, הרי שחוסר מנוחה יפגע ביכולותיה ויותיר  את גופנו חשוף ופגיע יותר למחלות.

פגיעה בהשפעת חיסונים
על פי מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, נמצא כי שינה לא מספיקה בלילה עלולה להוריד את יעילותם של חיסונים.

פגיעה בגדילה והתפתחות
במהלך שינה עמוקה משתחררים הורמוני גדילה. ההורמונים הללו אחראים על גדילה והתפתחות ומאפשרים לרקמות הגוף לגדול ולהתחדש, להגדיל את מסת השרירים, ולחזק את העור. מחסור בשינה עלול לפגוע בכל התהליכים החיוניים הללו.

פגיעה בגדילה והתפתחות העצמות
חלק מתהליך בניית העצמות והתחזקותם מתרחש בשינה מכאן שמחסור בשעות שינה יכול לגרום נזק  לגדילת העצמות.

מראה עייף והזדקנות העור
מחסור בשעות שינה גורם לגוף לשחרר כמות עודפת של הורמון הלחץ, קורטיזול. אחת הפעולות של הורמון זה היא פירוק הקולגן של העור, אותו חלבון ששומר על עורנו חלק וגמיש. מה שמסביר את השתקפות העיפות על פנינו.

חוסר סבלנות ונטייה לרגזנות
עוד אפקט פסיכולוגי של חוסר שינה הוא ירידת היכולת לשליטה רגשית. חוסר שינה מביא לירידה ביכולת זו. אנשים עייפים נוטים להתרגז מהר ולסבול ממצבי רוח קיצוניים ואף לבטא זאת בבוטות כלפי הסביבה הקרובה. הורים עייפים נוטים לרגוז יותר על ילדיהם ואילו ילדים עייפים נוטים לנרגנות בכי ולקושי לתפקד בזמני  העירות שלהם.

פגיעה בכושר השיפוט
מצב של עייפות משמעותית, פוגע בכושר השיפוט ועלול להיות מסוכן בזמן נהיגה בכביש ואף בזמן של ההתנהלות של פעוט בגן השעשועים, על מתקנים השונים ואף ובזמן רכיבה על אופנים ובעליה וירידה במדרגות.

ירידה בכושר השכלי ובהתפתחות הקוגניטיבית
הפגיעה בחוסן של הגוף כתוצאה ממחסור בשעות שינה, באה לידי ביטוי גם ברמה בכושר השכלי. במילים אחרות, שינה לא מספיקה מורידה את היכולת של כל אחד להתמודדות  עם לחצים. מחסור בשינה גורם לפאניקה ולעיתים לקבלת החלטות פזיזות ושגויות. כמובן שבנוסף לכל אלה יש פגיעה מהותית ביכולת היצירתית.

פגיעה בזיכרון
שינה מתרחשת במחזורים. אחד התהליכים המתרחשים בשינה הינו הטמעה של הזיכרונות במוח. פגיעה במחזורי השינה עלולה לגרור שיבוש בזיכרון לטווח קצר, אותו חלק במוח שאחראי על עיבוד נתונים ותגובה מידית, כמו גם בשיבוש של הזיכרון לטווח הארוך, האחראי על שימור ואחסון החוויות שלנו. פגיעה בתהליכים אלה מביאה בסופו של דבר גם לפגיעה בכושר הלמידה.

דיכאון
חוסר שינה פוגע במישור הפיזי אך גם במישור הנפשי. אחת מתופעות הלוואי הנפוצות של מחסור בשעות שינה, היא דיכאון. עם ירידה בשעות השינה מגיעה גם המצוקה הנפשית.
 
כיצד היקיצות של התינוק משפיעות על חיי המשפחה ?
סקרנו את ההשפעות של עייפות על בריאותנו ועל בריאות ילדינו ואת המחיר שזה גובה. 
ליקיצות מרובות של התינוק בלילה השפעה על כך שההורים סובלים ממחסור קשה בשנת לילה עמוקה, השינה שמטעינה את המצברים. תינוקות מתעוררים לרב בסיום מחזור  שינה (לאחר כשינה של מחזור שינה- כשעה) וכאשר התינוק מקיץ, מקיצים לרב גם ההורים, בדיוק לפני כניסתם לשינה העמוקה או לשנת החלום (במהלך מחזור השינה שאורך כשעה וחצי). כתוצאה מכך נגרם להורים חוסר שינה קשה.

חוסר השינה של ההורים מתאפיין בעצבנות מוגברת, חוסר סבלנות כלפי הילד וכלפי הילדים האחרים, עייפות רבה ומתח ויכול להגיע עד כדי אי פניות רגשית לילד במהלך היום.  

להורים עייפים קשה להתרכז וללמוד ולעיתים הדבר עלול לפגוע בתפקודם בחיים המקצועיים ולכך מתווספת סכנת חיים ממשית הנובעת מנסיעה מהעבודה ובחזרה בעייפות גדולה .

הפרעות השינה של הילד, שאינן מטופלות עלולות להביא לחסך שינה מצטבר שיפגע בתפקודו של הילד במשך היום ועלול להשפיע על התפתחותו הגופנית, הנפשית והשכלית ולהפריע בהתפתחות – הקוגניטיבית, הרגשית, המוטורית וההתנהגותית של הילד.

במשפחות רבות ההתמודדות עם בעיית השינה של הילד גורמת לעימותים בין ההורים בעיקר בגלל חוסר הסכמה כיצד ואם בכלל לטפל בבעיה ולמתחים העלולים להתפשט לתחומים רבים אחרים  ומלוות לעיתים קרובות  במתחים קשים במערכת המשפחתית. 
 
לסיכום-חשוב לטפל בהפרעת שינה ולא להמתין שתחלוף מאליה .
בעיות השינה של תינוקות וילדים גובים מחיר, הבא לידי ביטוי בפגיעה בבריאות הילד אבל גם של הוריו ועלול לגרור לפגיעה במארג החיים של המשפחה ובשלמותה.

מכאן שכדאי לטפל בבעיות השינה ולא להמתין שיחלפו מאליהם. הפרעות שינה לא מטופלות עלולים להתפתח עם הזמן להפרעה כרונית.

כיום בכדי לפתור בעיות שינה של תינוקות וילדים ניתן להיעזר בתהליכי ייעוץ שינה מקצועיים. יועצת שינה מלווה צעד אחר צעד את ההורים בתהליך ובמקביל יודעת להציע פתרונות ללבטים ולתת תשובות על שאלות ההורים, שמתעוררות תוך כדי התהליך. השינוי המהותי בין ליווי מקצועי ובין הניסיון לפתור בעיות השינה לבד באה במיוחד לידי ביטוי בביטחון שהתהליך מקנה להורים שהם פועלים היטב ועושים את הדבר הנכון למען כל בני המשפחה ובהקניית הרגלי שינה טובים שהופכים להיות מתנה לחיים.

bottom of page