G-D4S2VMBK9Z
top of page
פחדים של ילדים בלילה

אימא ,יש מפלצת בחדר שלי

על פחדים, סיוטים וביעותי לילה בשינה של ילדים

מאת גילה פרץ


סיוטי לילה
מי לא מכיר את הבכי המבוהל שקוטע את שנת הלילה שלנו וכאשר אנחנו מגיעים לבדוק מה קרה אנחנו מוצאים את  הילד שלנו יושב במיטה מבוהל ובוכה. אלה הם חלומות רעים שהילד מתעורר מהם ומוגדרים כסיוטי לילה. תוכן החלומות מאד מושפע מחוויות ואירועי היום. ילדים מעבדים בשינה את כל מה שעבר עליהם במשך היום ולעתים חוויות פחות  נעימות, סרטים שראו או סיפורים  ששמעו, הופכים לחלומות רעים.

הסיוטים כאירועים המופיעים בתדירות מזדמנת היא תופעה נורמלית ומאפיינת את שעות החלימה של כולנו, מילדות ועד זקנה.

השכיחות של סיוטי הלילה לעתים מתגברת אצל ילדים בגילאים 2-5. בגילאים האלה ההפרדה בין עולמו הפנימי, יצירות הדמיון (שלו ושל אחרים סרטים סיפורים וכו...) והמציאות אינו ברור לילד עד הסוף. כאשר הילד שלנו גדול מספיק ניתן לדובב אותו על מנת שיספר לנו את תוכן החלום המפחיד שחלם, אולם בגלל הקושי לעשות את ההפרדה המוחלטת בין החלום ובין הדמיון בערות, הוא לא תמיד יהיה מסוגל להבחין בין מה שחלם לבין משהו שקרה בדמיונו בשעות שהיה ער. עם זאת כאשר ניגש לילד לאחר שהתעורר מחלום בבכי  נוכל לראות כי הוא ער ומגיב לניסיונות ההרגעה שלנו.

אז מה עושים?
כאשר מופעים סיוטי הלילה על ההורים להרגיע את הילד. ניתן לדובב אותו כדי שיספר על מה חלם ובמקביל לנסות ולעשות את ההפרדה בין החלום ולמציאות בה הוא שרוי, שהוא בטוח ומוגן. אל תבטלו את רגשותיו ואת פחדיו של הילד אבל כהורים שדרו לו שאין כל סכנה והוא יכול לחזור לישון כרגיל. מאד חשוב להרגיע את הילד בחדרו ולהחזיר ולהרדים אותו במיטתו כי העברתו למקום אחר למשל למיטת ההורים תאותת לו שהמיטה שלו היא מקום מפחיד ואילו מיטת ההורים היא המקום הבטוח. חשוב לא לדבר עם הילד על הסיוטים בתדירות גבוהה במשך היום כי הדבר מגביר את הלחץ שלו. 
אחד הדברים שעלולים ליצור סיוטים היא צפייה בסרטים עם תכנים מפחדים או קריאת סיפורים מפחדים. עם הופעת סיוטים הגבילו צפייה בסרטים כאלה במיוחד השעות לפני השינה וכך גם קריאת סיפורים שעלולים להשפיע ולהתערבב בשינת הפעוט ולגרור סיוטים. 

אם הסיוטים מופיעים בתדירות גבוהה ולא מסתמן שיפור יש לפנות לברור אצל גורם מקצועי היות שהדבר עלול להצביע על כך שהילד נתון במתח וחרדה מתמשכים ואפילו על כך שהילד עובר טראומה או מגיב לאירוע מלחיץ.

ביעותי לילה
צרחה ובכי נורא המבעית את ההורים שבטוחים שמשהו נורא קרה לתינוק שלהם מגלה תינוק הבוכה במיטה עם עניים פקוחות או עצומות כולו שטוף זיעה ואינו מודע לסביבתו ולקורה סביבו. כל ניסיון להרגיע את התינוק בדרך כלל מוביל לבכי יותר היסטרי להתנגדות והכול במבט בוהה ומתוך שינה. התופעה מאד מלחיצה הורים צעירים .

ביעותי הלילה אופייניים לגילאים הצעירים במיוחד לשנת החיים הראשונה אך לא רק, ומאופיינים בבכי או בביטוי מצוקה הנראים מאד קשים כשברור שהילד אינו ער לסביבתו ואינו מגיב לניסיונות של ההורים להרגיע ואף להעירו משנתו.

ביעותי לילה יופיעו יותר כאשר התינוק נמצא העייפות יתר ועייפות יתר מתמשכת או במצבי לחץ מכאן שאחת הדרכים לטפל ולהקטין את התופעה היא לדאוג שהתינוק לא יגיע לעייפות יתר ויישן את שעות השינה המומלצות לגילו.

איך מגיבים?
הורים ששמעו על התופעה ידעו לא להילחץ ממנה ושהיא נורמלית ושכיחה בגילאים הצעירים. למרות שהמופע של ביעותי הלילה קשים ומלחיצים, אין להעיר את הילד אלא להמתין והתופעה תחלוף מאליה בתוך כמה דקות. כאשר התינוק מתעורר הוא לרוב אינו זוכר דבר ונרגע מהר מבלי שיהיו לכך השלכות שליליות. התינוק בדרך כלל יחזור לישון תוך זמן קצר. הורים שמבינים שהתופעה נורמלית ולא מפתחים חרדות סביבה, ימנעו הישנות מיותרת של הביעותים.

גם ביעותי הלילה עלולים להיות מושפעים מעייפות יתר וממצבי לחץ ומתח. אם ההורים נוכחים כי התופעה חוזרת על עצמה בתדירות רבה ואינה מראה סימני רגיעה יש לפנות לברור אצל גורם מקצועי.

ומילה אחרונה אבל חשובה מאד על הנושא
ביעותי הלילה וסיוטי הלילה הם תופעות נורמליות וכל אחת אופיינית לגילאים שונים בחיי תינוקות וילדים צעירים. הסיוטים והביעותים בדרך כלל חולפים לקראת גיל בית ספר. אין להילחץ מהם, רק להרגיע ולהחזיר לישון במיטת הילד. כאשר שכיחות התופעות עולה ואין רגיעה מומלץ לפנות לעזרה מקצועית. הברור עשוי להביא להמלצות על שנוי בהרגלי השינה הנהוגים בבית כמו הנהגת שגרת ערב מסודרת לפני השנה ושימת לב למס. שעות השינה של התינוק, ולטיפול בגורמי הלחץ האישיים והמשפחתיים. לעתים המלצות פשוטות לטיפול בעייפות יתר וחוסר כרוני בשעות השינה של הילד עשוי לפתור את הבעיה ולהביא הקלה בתופעה. אז שתהי לכולנו שינה ערבה.

לקריאה נוספת:

bottom of page