איך לעבור את החופש הגדול ולהישאר שפויים?
המדריך המלא להורה בחופש הגדול
מאת גילה פרץ
החופש הגדול ממש בפתח.
הרבה הורים חווים את התקופה הזו כתקופה לא פשוטה. יש צורך להתמודד עם הנוכחות האינטנסיבית של ילדים המשועממים בבית, יחד עם החום הכבד ועם הצורך לתפקד כצוות הווי ובידור, לאורך תקופה של כמה שבועות. וזאת לאחר שהסתיימו ימי הגן והקייטנות ולאחר שהשתמשנו בכל גלגלי ההצלה בדמות סבא וסבתא וקרובים אחרים...
כשמתחילה החופשה, החיים בצורתם הידועה והמוכרת בכל ימות השנה, לעיתים פשוט נעלמת. הילדים המתוקים שלנו פורקים כל עול ומשמעת ואנחנו מגיעים לסיומו של היום על סף התמוטטות עצבים מקומית.
מה עושים כדי לא להגיע למצב הזה?
כיצד לעבור את החופש הגדול ולהישאר שפויים?
לשגרה ולסדר היום המשמשים אותנו לאורך כל השנה, תפקיד חשוב מאד בחיי ילדינו. את השגרה וסדר היום יש לרתום לטובתנו גם בימי החופש הגדול.
סדר-יום קבוע, מקנה לילדינו הרגשה שיש להם שליטה על המצב, הם יודעים מה עומד לקרות והידיעה הזו מקנה להם ביטחון ורוגע. הם יודעים לקראת מה הם הולכים בכל חלק מחלקי היום, הם ערוכים ואף מצפים לכך.
מדוע הידיעה כל כך חשובה?
כאשר הילדים נולדים בשנות חייהם הראשונות הם תלויים בנו ובמעשינו לאורך כל היממה. אם נקדיש לכך מחשבה נוספת נבין שללא סדר היום, כל דקה בחיי ילדינו, היא מעין הפתעה של מה יקרה עכשיו? חוסר הידיעה מגביר את החשש ומגביר את הלחץ. למה הדבר דומה?
כל אחד זוכר בודאי את הלילה של לפני התחלת עבודה חדשה והחששות המתלוות לכך, איך יהיה? מי יקבל את פנינו? והאם היום שלנו יהיה נחמד? ועוד ועוד... וכיצד החששות האלה מתפוגגות לאחר כמה ימים, כאשר הכול הופך למוכר וידוע.
חיים ללא סדר יום לילד שלנו הוא כמו היום הראשון בעבודה שוב ושוב, מכאן כאשר לילד שלנו סדר יום קבוע וידוע למעשה אין לו "הפתעות" לאורך היום והידיעה מה מגיע עכשיו: ההליכה לגן, זמן ארוחת צהרים, החזרה הביתה, ביקור בגן השעשועים, וכמובן טקס השינה המבשר את סיום היום ובואו של הלילה והזמן ללכת לישון...יוצרים ביטחון ורוגע .
כאשר מתחיל החופש הגדול כל הדברים הידועים נעלמים מחייו של הילד שלנו .לאחר הקימה בבוקר מגיעות ההפתעות: הולכים לים,לבריכה, אוכלים בחוץ, נוסעים לבקר אצל סבא וסבתא או יוצאים לבילוי עם חברים וכל היום הופך ללא צפוי ולא ידוע. למעשה ימי החופשה נטולי השגרה, מערערים את הביטחון של ילדינו ואנו עלולים לקבל ילדים עצבניים וחסרי מנוחה, הפורקים כל עול, משתוללים ומסרבים לעשות כדברינו.
מה עלינו לעשות על מנת להימנע מלהגיע למצב הזה וכיצד ליהנות מהחופשה המשפחתית המשותפת? מה הסוד הגדול?
אז הנה כמה כללים פשוטים ליישום, שיעזרו לכם ההורים, לעבור את החופש הגדול בשלום:
-
לא למהר לשבור את הכללים הידועים אלא להיפך, דווקא בתקופות כאלה, חשוב שנתכנן את הימים, כך שעדין יישארו עוגנים ידועים לאורך היום על מנת להעניק ביטחון ורוגע לכל המשפחה, כלומר גם אם אנחנו הולכים היום לים, במקום לגן, חיזרו הביתה לקראת ארוחת הצהרים בשעה הרגילה, לאחר מכן השכיבו את הילדים לשנת הצהרים השגרתית.
-
הוסיפו הסברים מילוליים לקראת כל שינוי בסדר היום הבלתי ידוע. הסבירו לפני היציאה מהבית לאן הולכים, מה צפוי לנו, מתי חוזרים ומה יגיע לאחר מכן.
אל תסתפקו בהסבר אחד בתחילתו של היום, אלה המשיכו להסביר מה צפוי בשעה הקרובה ובסיום הפעילות. בדרך זו תורידו את רמת החשש ותגבירו את הרוגע והביטחון, זה משאיר מעין עוגן ביטחון לילדים כאשר ברור להם מה צפוי. -
הקפידו במשך כל ימי החופשה על שעות שינה כנדרש ושימו לב לסימני העייפות של ילדיכם. אל תעיפו אותם יתר על המידה, כי בדרך הזו תקבלו ילדים עצבניים, איכות שנתם עלולה להיפגם גם במשך הלילה...ואתם תימצאו את עצמכם מקיצים שוב ושוב לאורך הלילה.
-
וכמובן בסיומו של כל יום הקפידו מאד על עריכת טקס השינה הידוע והמוכר. שימרו על מערכת השעות הידועה והשכיבו את הילדים לישון בשעות ההשכבה הרגילות.
לסיכום זכרו שבימי החופש הגדול חשוב לא להפוך את החריגה מהשגרה לשגרה עצמה אלא שימרו על כמה שיותר ידוע בתוך הלא ידוע.
חופשה נעימה.